top of page

Hafif Çelik Yapı Sistemi Nedir ?

 Hafif Çelik Çerçeveli taşıyıcı sistem; soğukta şekil verilmiş çelik profillerden oluşan taşıyıcı duvar, kiriş,döşeme ve çatı panellerinin gerekli ankraj kurallarına göre birleştirilmesinden oluşan sistemdir.

Hafif Çelik Çerçeveli taşıyıcı sistemlerin ilk uygulamaları 1960’li yılların sonunda Almanya’da yapılmış ve bugünkü halini alması da 1980’li yılları bulmuştur. Amerika’da yaygın olarak kullanılan ahşap evlerin yerini 1980’lerde hafif çelik evler almıştır. Ahşap fiyatlarının talep artışıyla yükselmesi ve nakliye kolaylığı açısından hafif çelik malzemenin üstünlüğü piyasanın çelik evlere yönelmesini sağlamıştır. %100 geri dönüşümü mümkün olan sistemle; Amerika’da tek- çift katlı konutlardan 2002 yılında 100.000 konut üretilmiştir. Amerika ile birlikte Avustralya ve Kanada’da hafif çelik yapı sektörü gelişmiştir.

Avrupa’da ise konut açığının bulunduğu yerleşim bölgelerinde tamamıyla kullanılmaktadır. Sektör Amerika’da en gelişmiş durumdadır. Taşıyıcı duvar ve döşeme panellerinden oluşan sistem profilleri sıcak daldırma galvanize teknolojisiyle üretilen sıcak hadde rulo galvaniz saclardan, soğuk şekillendirilerek (cold – forming) imal edilir. Et kalınlıkları 0,50 mm ile 2,50 mm arasında hesap neticesine göre değişebilir. Uniform aralıklarla dizilmiş duvar ve döşeme taşıyıcı elemanları yatayda ve düşeyde ara elemanlarla birbirine bağlanır. Yatay yükleri karşılaması anlamında çapraz gergi elemanları ve yatay kuşaklar ile sistem giydirilir. Paneller arasında yük aktarımı yardımcı çelik ankraj elemanları vasıtası ile sağlanmaktadır.

Aşırı zorlanan noktalarda dolu gövdeli çelik profillerde sisteme dahil edilebilir. Sistemde bağlantı elemanları olarak delme kabiliyeti olan çelik vidalar ve bulonlar kullanılmaktadır. Farklı boy ve çaplarda olan vidaların alabileceği yükler çeşitli şartnamelerde mevcuttur. Çelik galvanizli profiller gibi bu vidalarda galvanizlidir. Sistemin bütünü yatayda ve dikeyde OSB panallerle birbirine bağlanarak düzleminde rijit hale gelmektedir.

 Hafif çelik yapı sistemi altında sürekli veya radye temel kullanımı gerekmektedir. ATAŞ Çelik Yapı Sisteminde profiller; teknik ofisimizde boyutlandırıldıktan sonra fabrikada roll- forming makinelerinde üretilir, tezgahlarımızda döşeme, çatı ve duvar panelleri haline getirilir ve şantiye sahasına gönderilir.

Şantiye mahallinde ise kurulum sadece üç – dört günde tamamlanır. Bu sistemle hatalar minimize edilmiştir. Temiz bir şantiye ortamı bu sistemin uygulanması ile sağlanır. Ülkemizin Hafif Çelik Taşıyıcı Sistemle tanışması 1999 depremi sonrası olmuştur. Depremden etkilenmeyen hızlı kurulumu olan sistem birçok yerli firmamızın dikkatini çekmiştir. Bu noktada belirtilmelidir ki, hafif çelik yapı ancak hafif çelik çerçeve sisteminin doğru şekilde üretilmesi, aplike edilmesi ve yalıtılması halinde dış etkenlere ve deprem yüklerine dayanıklı, sağlıklı bir yapı haline gelir. Hafif çelik profiller fabrikada bilgisayar denetiminde özel roll-forming makineleri ile yapıldığında kesit boyunca malzeme şekli ve özellikleri ve dolayısıyla yük altında tepkisi aynı değişmez.

ÇELİK; EKONOMİKTİR

 

 

Ön üretimli, fabrikasyon taşıyıcı elemanlar düşük fiyata yüksek kalite sağlamakta ve inşaat süresini çok kısadır. Çelik; taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek olan malzemedir. Çeliğin yüksek taşıma kapasitesi sayesinde çelik yapı elemanları, daha küçük kesit ve ölçülerde, daha hafif ve mükemmel kalitelerde üretilmektedir-. Çelik yapılarda taşıyıcı eleman boyutları betona göre çok daha küçük olduğu için çok daha fazla kullanım alanı elde edilir-. Bu da yapı alanının daha verimli kullanılmasını sağlar. Fiyat dengesi ve kısa yapım süreleri insanların daha erken yerleşmelerine imkan vererek daha az kira faiz ve maliyet avantajı elde etmelerine olanak vermektedir.

 ÇELİK; DEPREME KARŞI DAYANIKLIDIR

 

 

Çeliğin yüksek mukavemeti esnekliği ve hafifliği depreme dayanıklı en iyi inşaat malzemesi olmasını sağlamaktadır çünkü  Çelik; aldığı darbelere karşı koyabilen ve kırılmadan hafif deformasyonlarla gelen darbeyi engelleyen bir yapı malzemesidir. Çelik yapı hafiftir; Yapının kütlesi ne kadar büyük olursa depremde etkileneceği kuvvet de o kadar büyük olacaktır-Deprem kuvvetini azaltacak tek unsur ise yapının hafifletilmesi. Çelik evler betonarme yapılara oranla yaklaşık 6 kat daha hafiftir; Bu da binaya gelen deprem yükünü 6 kat azaltır.

 

 

 

ÇELİK; ÇEVRECİDİR

 

 

Çelik; dayanıklı ve tekrar kullanılabilir bir malzemedir; Çelik binaların sökümünden çıkan malzeme geri kazanılmaktadır. Hafif çelik malzemeden yapılan bir binanın iskeleti 8-9 hurda otomobilden elde edilebilmektedir. Buna karşılık benzer bir yapıyı ahşaptan yapmak için yaklaşık 40-50 ağacın kesilmesi  gerekmektedir 

 

 ÇELİK; HIZLIDIR

 

 

Temel ve su basman haricinde betona ihtiyaç olmadığı için; çelik Konstrüksiyonun montajı hava şartlarına bağlı kalmaksızın çok hızlı yapılabilir. Bu da sermaye ihtiyacının azalmasına ve inşaat maliyetlerinin düşmesine imkan sağlarr. 100 m2 bir evin montajı 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

bottom of page